Леко покачване на цените на апартаментите в София

serdika
Разходка из древна Сердика
27.05.2014
snimka_blog_15-04-2015
Музей на открито в центъра на София през есента
15.04.2015
sofia-overview_601_11

Цените на имотите в София спират своя спад и дори отбелязват малък ръст през първото и второто тримесечие на годината, сочат данните на Националния статистически институт. Основната причина за това е повишеното търсене на имоти, което води и до по-бързо сключване на сделките. Очаква се този ръст да се увеличи през трeтото тримесечие на 2014г., предвид сътресенията в банковата система и повишения интерес към инвестиции в недвижими имоти.

Средната цена на квадратен метър за едностаен апартамент в София е 706 евро, според справка в сайт за недвижими имоти. Пак според данните в същия сайт средната цена на квадратен метър за двустаен апартамент е 796 евро, а съответно за тристаен 841 евро. Тристайните апартаменти са отбелязали и най-голям ръст от началото на годината, а именно с повече от 4%, докато при двустайните жилища ръстът е незначителен.

Разбира се данните се на база офертна цена и не отчитат нивата и броя на реално сключените сделки. Но все пак ръстът в сегмента на тристайните апартаменти отразява повишеното търсене на този вид апартаменти, в противовес на традиционния интерес към покупка на едностайни жилища.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *