За посетителите на София – как лесно да се ориентираме в столичното метро

snimka_blog_15-04-2015
Музей на открито в центъра на София през есента
15.04.2015
Църквата „Св. София”
Църквата „Св. София” (Божия Премъдрост)
01.07.2016
sofiisko_metro

Безспорно метрото в София е най-удобният начин за придвижване в столицата. Избягват се задръстванията, а станциите са широки, чисти и приятни, което не може да се каже за европейските му еквиваленти. Добавената стойност на този транспорт се увеличава с разширавянето на периметъра му. Това, обаче, може да създаде известни трудности за ориентиране в него, особено в новопостроените отсечки до Летището и Бизнес Парка в Младост 4.Схема на софийското метро
Към средата на май 2015г. столичното метро има две линии: Линия 1 и Линия 2. Прехвърлянето от едната на другата линия става на станция Сердика като линия 2 е на едно ниво по-ниско. Има достатъчно видими и големи табели, които указват минаването от едната към другата станция. Линия 1 е по-дълга като крайната ѝ станция на запад е „Обеля”, където се свързва с Линия 2.
Линия 2 /означена със синьо на схемата/ свързва Обеля с кв. Хладилника.

В югоизточния си край Линия 1 след спирката в Младост 1 се разклонява на две към Летището и към Бизнес Парка в ж-к Младост 4.

Ако пътувате за някоя от станциите след Младост 1 трябва внимателно да гледате на кой влак се качвате. Първият ориентир е челната табела на влака. На нея е изписана крайната спирка, в случая „Бизнес Парк” или „Летище София”.
Другият индикатор за дестинацията на влаковете са информационните екрани на спирките, показващи времето до пристигане на съответната мотриса. Срещу времето е означено и крайното направление.
Преди спирката на Младост 1 по високоговорителя се съобщава за необходимостта от смяна на влака ако пътувате към различна крайна точка.

Надяваме се, че статията е била полезна и желаем приятно прекарване в София. Тук можете да разгледате различни варианти за нощувки в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *